Museum Quest: o experiență de tip ”treasure hunt” la muzeul nostru preferat

Standard

Astăzi o să vă povestesc despre un alt fel de a descoperi istoria la minunatul Muzeu Militar Național al României, muzeul nostru favorit din București pentru mers cu copiii (v-am mai povestit despre el aici). Pentru amatorii de ”escape room” și jocuri de tip ”treasure hunt”, inițiativa Museum Quest este cea mai plăcută metodă de a petrece o oră în familie. Va fi o cu totul altfel de vizită, pentru că veți intra într-o cursă contracronometru care vă va purta alergând printre vitrine cu exponate, citind despre regii României și bătăliile celebre, aflând informații noi despre care n-ați știut niciodată că există în muzeul respectiv (deși noi personal l-am vizitat în repetate rânduri).

Ce este Museum Quest?

Museum Quest este o inițiativă culturală gândită de oamenii de la Trapped care se desfășoară sub formă de ”vânătoare de comori” în care trebuie să descoperi indicii, să înțelegi misiuni și să execuți sarcini interactive, totul într-un timp de 60 de secunde printr-un muzeu. În prezent sunt active în weekenduri programele de la Muzeul Satului (doar weekendul viitor, cel din finalul lunii septembrie) și Muzeul Militar Național (încă două weekenduri, final de septembrie și 3-4 octombrie). În curând, organizatorii pregătesc lansarea unui al treilea proiect, cel de la Muzeul de Istorie.

Jocul se desfășoară în echipe de 4-6 persoane, iar copiii trebuie să aibă minimum 7 ani pentru a juca (ceea ce este bine, pentru că jocul este destul de alert și presupune citirea de text și înțelegerea de materiale scrise, lucruri care ar fi dificil de realizat cu copii mai mici). Fiecare echipă primește la sosire un ”kit de explorator”și poate oricând comunica prin telefon cu Game Masterul pentru a solicita indicii, la fel ca la orice escape room.

Prețul participării la Museum Quest este similar unei activități de tip escape room în weekend. Noi am plătit 60 de lei/membru al echipei pentru activitatea la care am fost într-o duminică.

Ce ne-a plăcut la Museum Quest?

Totul, de la modul în care jocul este gândit, la indicii, la faptul că am descoperit un muzeu pe care îl știam într-un mod surprinzător, cu totul nou. Mai pe larg, iată câteva lucruri care ne-au plăcut tare la experiența de astăzi:

  • Faptul că nu ne-am plictisit nicio secundă și nici n-am avut sentimentul acela de exasperare pe care la unele probe de la escape room-uri îl trăim uneori, și asta în ciuda faptului că nici aici probleme nu au fost toate foarte ușoare sau evidente.
  • Faptul că probele reușesc să fie diverse, deși exponatele muzeului sunt oarecum liniare
  • Faptul că traseul este clar și înțelegi bine înlănțuirea faptelor/acțiunilor necesare
  • Faptul că te poartă prin mare parte din muzeu și istoria României, oferind informații inedite și neașteptate despre lucruri, episoade sau personaje istorice pe care le cunoșteai superficial până acum

Ce poate fi îmbunătățit la experiența de la Museum Quest?

  • Să primești la final informațiile din joc și pe un suport care poate fi luat acasă. Multe dintre lucrurile pe care le-am descoperit astăzi sunt foarte interesante și ar fi fost util, mai ales pentru copii, o discuție asupra lor mai în liniște. În timpul jocului nu apuci să te gândești și să reții cu adevărat lucrurile pe care le afli pentru că jocul este foarte alert și nu îți permite pauze de înțelegere sau discuții aprofundate. Pentru o adevărată experiență educațională însă, pentru copii ar fi util un instrument care să prelungească experiența și pentru acasă, când au timp să citească mai pe îndelete despre lucrurile pe care le-au aflat acolo.
  • Nouă personal timpul ni s-a părut foarte scurt, deși am terminat pe locul doi la doar 2 minute de cea mai bună echipă a zilei, adică nu ne-am lălăit pe parcurs. Nu știm când a zburat ora respectivă. Și deși suntem conștienți că nu se poate mări timpul semnificativ, poate ar trebui cumva gândită experiența pentru a apuca să și respiri (dacă au mai simți asta și alte echipe!), eventual prin scoaterea unor probe din vânătoare (deși nu știu care, căci toate sunt splendide).

Dacă vreți să experimentați și voi istoria altfel și să petreceți o oră la muzeu într-un mod inedit cu prietenii sau copiii, rezervările se pot face pe site-ul Museum Quest. Dacă vreți doar să vizitați muzeul nostru favorit, îl găsiți pe strada Mircea Vulcănescu la nr. 125-127.

Lasă un comentariu